Fontos információk Békéltető Testülettel kapcsolatos változásokról!

A hazai általános békéltető testület ingyenesen igénybe vehető és az ország egész területén hozzáférhető alternatív vitarendezési fórum, régiós illetékességgel, a vármegyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák által működtetett független testület. 2024. január 1-től a Hajdú-Bihar vármegyei Békéltető Testület jár el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei illetőségű ügyekben is.

Hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügy bírósági eljáráson kívüli rendezése. Feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a felek között, ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében.

2024. január 1-től a Magyarországon 8 békéltető testület folytatja tevékenységét, illetékességük három megyére terjed ki (kivéve Budapesti, és a Pest vármegyei Békéltető Testületet). A Hajdú-Bihar Vármegyei Békéltető Testület változatlan helyszínen, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyére kiterjedő illetékességgel látja el a feladatait.

Fontos tudni, hogy a békéltető testületek 200 000 Ft ügyérték alatti ügyekben kötelező döntést is hozhatnak. Az eljárás során hozott egyezség és kötelezés végrehajtható.

A meghallgatás 2024. január 1-től főszabály szerint online történik, de a fogyasztó kérésére személyes meghallgatás is tartható.

Az online meghallgatáshoz a fogyasztónak hang- és képi átvitelt egyidejűleg biztosító elektronikai eszközzel kell rendelkeznie.

A vállalkozás továbbra is együttműködési kötelezettséggel tartozik, a meghallgatáson ugyanakkor legalább online részt kell vennie. Ezen felül az eljárás során hozott egyezség, ajánlás és kötelezés végrehajtásáról köteles a testületet tájékoztatni.

A békéltető testület a fogyasztó vagy a vállalkozás kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokkal és a fogyasztót terhelő kötelezettségekkel, valamint a békéltető eljárással kapcsolatban.

Az eljárást természetes személyek, civil szervezetek, egyházak, társasházak, lakásszövetkezetek vehetik igénybe, amennyiben az adott ügyben fogyasztói minőségükben jártak el, azaz nem elsősorban szakmai vagy üzleti tevékenységük végzése körében vették igénybe a szolgáltatást vagy vásárolták az árut.

A korábbi szabályozás lehetővé tette azt, hogy mikro, – kis, – és középvállalkozás, amennyiben szakmai vagy üzleti tevékenységi körén kívül eső célból kötötte a szerződést, békéltető testületi eljárást kezdeményezhetett, mint fogyasztó. Január 1-től ez a lehetőség már nem áll fenn, a vállalkozások fogyasztói jogvitájukat polgári peres ügyekben eljáró bíróság esetleg választottbíróság előtt rendezhetik.

A Békéltető Testület a panaszbeadványokat a csatolt iratok alapján, online meghallgatás, illetve kivételesen személyes meghallgatás során dönti el.

Az eljárás megindításának feltétele, hogy a fogyasztó, azaz a vásárló, illetve az adott szolgáltatást igénybe vevő az érintett gazdálkodó szervezettel közvetlenül megkísérelje a panaszügy rendezését. A közvetlen rendezés sikertelensége esetén adható be írásbeli kérelem a panaszt alátámasztó bizonyítékok csatolásával, a fogyasztó lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testülethez.

Ügy indítására kérelem kitöltésével és a fogyasztói jogvitához tartozó dokumentumok együttes benyújtásával van lehetőség a következő módokon:

  • postai úton: (a Hajdú-Bihar Vármegyei Békéltető Testületnek címezve) 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.
  • e-mailben: bekelteto@hbkik.hu
  • online kérelem benyújtásának lehetősége a www.hbmbekeltetes.hu honlapon

Telefonos elérhetőségek: 52/500-710, 52/500-745

Az eljárás menetéről, a további tudnivalókról a www.bekeltetes.hu és a www.hbmbekeltetes.hu weboldal nyújt tájékoztatást.

1997. évi fogyasztóvédelemről szóló törvény

https://njt.hu/jogszabaly/1997-155-00-00.73

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .